Икономика

Димитър Балтов: Лято 2022 е по-добро от предишното в туризма, въпреки повишените цени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Лято 2022 е доста по-добро от лято 2021 в сферата на туризма.

Това каза пред Euronews Bulgaria Димитър Балтов, зам.-председател на „Обединение бъдеще за туризма“.

По думите му, има известен отлив на българи, които почиват по нашето Черноморие и изобщо в страната. До известна степен това е нормално, тъй като много са се повишили почивките в чужбина, които са се „отпушили“ с отхлабването на Ковид пандемията.

 

Тази тенденция ще е временна и ще се стигне до нивото, което беше преди Ковид.

За големите курорти по Черноморието е голям минус, че притокът на руски туристи е секнал. Тази година е слаба и от към туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия. Излиза, че туристите от тези дестинации се притесняват от близостта на България до конфликта в Украйна. Въпреки че у нас всичко е спокойно, може би маркетингово не успяхме да преборим тези неоправдани страхове, каза Балтов.
По отношение на екскурзиите в чужбина обаче се достигат нивата от 2019 г. или поне 70-80% от тях. Не бяха готови нито туроператорите у нас, нито хотелите в чужбина за това отваряне изведнъж. Търсенето изпревари предлагането.

 

Заради голямото търсене се е наложило прекалкулиране на цените, което ги е направило по-високи

Огромна част от хората доплащат без да се замислят, защото те самите виждат за какво става въпрос и много им се пътува. Завишението на цените е между 20 и 40%. Ако тенденцията се запази, догодина завишението ще е още по-високо, каза Балтов.
Според експерта, най-много се пътува в Италия, Франция, Австрия, Чехия и Испания. Разбира се, Гърция и Турция за море.
В България качеството на обслужване няма особено добра слава, но това, с което българите го заместват в Гърция, също не се слави като най-доброто. Турция обаче е страна, от която определено можем да се поучим, допълни Балтов.
Вижте цялото интервю във видеото.