Свят

Най-яростният критик на Тръмп загуби първичните избори

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Election 2022 Murkowski Cheney 22225595281863 Заместник-председателката Лиз Чейни, Републиканска партия, Уайоминг слуша по време на изслушване в Камарата на представителите на комисията, разследваща нападението срещу Капитолия на 6 януари, в Капитолия, Снимка: AP, Вашингтон, 23 юни.

Един от най-яростните критици на Доналд Тръмп - Лиз Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни беше победена на първичните избори на Републиканската партия. Тя отстъпи на конкурент, подкрепян от бившия президент, което засили влиянието на Тръмп върху партията.

Лиз Чейни е конгресмен трети мандат, като бе избрана за първи път в Камарата на представителите през 2016 г. Баща й държеше това място в долната камара на Конгреса през 80-те години на миналия век. Чейни се изправи срещу подкрепяната от Тръмп Хариет Хагман, в щата, където той спечели с най-голяма разлика по време на кампанията през 2020 г.

Чейни вече гледаше напред към политическото си бъдеще отвъд Капитолийския хълм, което можеше да включва президентска кандидатура през 2024 г. - друг потенциален сблъсък с Тръмп.

Обръщайки се към малка група поддръжници, сред които и баща ѝ, Чейни описа загубата си като начало на нова глава в политическата си кариера.

Election 2022 22229095425921 Бившият вицепрезидент Дик Чейни присъства на събрание в нощта на първичните избори за дъщеря си, Лиз Чейни. Снимка: AP

"Нашата работа далеч не е приключила", каза тя във вторник вечерта, като напомни за Ейбрахам Линкълн, който също загуби избори за Конгрес, преди да се изкачи на президентския пост и да запази Съюза.

Избирателната активност в Уайоминг вчера бе с около 50 процента по-висока отколкото на първичните избори на републиканците за губернатор на щата през 2018 г. Хариет Хагман печели убедително с 65,8 процента от гласовете срещу 29,5 на сто за Лиз Чейни, показват прогнозни резултати. Резултатите - и разликата от около 30 пункта - бяха силно напомняне за бързото изместване на Републиканците вдясно.

След като Тръмп оспори резултатите от президентските избори през 2020 г., Лиз Чейни се превърна от обикновен критик на бившия президент в най-яростната опозиция вътре в Републиканската партия, обявявайки Доналд Тръмп в "заплаха за демократичните порядки".

Election 2022 22229118759041 Снимка: AP

Лиз Чейни бе сред членовете на Конгреса, които подкрепиха неуспешната втора инициатива за отстраняване на Тръмп от поста. Тя е съпредседател на комисията в Конгреса, разследваща смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на Тръмп на 6 януари миналата година - събитие, за което тя спомена, загатвайки за политическото си бъдеще.

 

От 6 януари насам казвам, че ще направя всичко необходимо, за да гарантирам, че Доналд Тръмп никога повече няма да се доближи до Овалния кабинет

Лиз Чейни

На четиристотин мили на изток от речта, с която Чейни призна поражението си, празнично настроени поддръжници на Хариет Хагман се събраха на обширното родео на открито и фестивала на западната култура в Шайен. Много от тях носеха каубойски ботуши, шапки и сини дънки.

"Очевидно всички сме много благодарни на президента Тръмп, който признава, че Уайоминг има само един представител в Конгреса и трябва да направим така, че той да има значение", каза Хагман, адвокат от ранчо индустрията, която завърши трета в предишната си кандидатура за губернатор.

Election 2022 22229134075475 Републиканският кандидат за Камарата на представителите Хариет Хaгман говори пред поддръжници във вторник, 16 август 2022 г, Снимка: AP

Повтаряйки твърденията на Тръмп, тя заяви, че изборите през 2020 г. са "фалшифицирани", докато убеждаваше верните му привърженици в навечерието на изборите.

Тръмп и екипът му отпразнуваха загубата на Чейни, която може да представлява най-голямата му политическа победа, в изпълнения с триумфи сезон на първичните избори.

 

Бившият президент нарече резултатите "пълно изобличение" на комисията за събитията на 6 януари 2020.

Чейни беше последният от десетимата републиканци в Камарата на представителите, които подкрепиха втория импийчмънт на Тръмп – засега. Осем от тях няма да се завърнат във Вашингтон. Том Райс от Южна Каролина, Питър Мейджър от Мичиган и Джейми Херера Бютлер от щата Вашингтон загубиха от подкрепяните от Тръмп -  Ръсел Фрай, Джон Гибс и Джо Кент. Други четирима републиканци, които гласуваха за импийчмънт на Тръмп - представителите Адам Кинцингер от Илинойс, Джон Катко от Ню Йорк, Фред Ъптън от Мичиган и Антъни Гонзалес от Охайо - дори няма да се борят за преизбиране.

Election 2022 Wyoming 22228628691357 Снимка: AP

Само двама от десетте републиканци в Камарата на представителите, които гласуваха за импийчмънт на Тръмп през януари 2021 г., спечелиха вътрешните избори в Републиканската партия тази година: Дейвид Валадао от Калифорния и Дан Нюхаус от Вашингтон. Бившият президент подкрепи Крис Матис в надпреварата срещу Валадао и Лорен Кълп в надпреварата срещу Нюхаус.

Тяхното завръщане в столицата не е сигурно, тъй като ще се изправят на щатски избори срещу кандидати на Демократите. На общите избори през ноември Валадао ще се изправи срещу Руди Салас, а Нюхаус - срещу Дъг Уайт.