Политика

Божидар Божанов: Все още има шанс за общо явяване на ДБ и ПП

От Euronews България Euronews България

Регистрацията на „Демократична България“ в ЦИК не изключва възможността за съвместно явяване с „Продължаваме промяната“, тъй като нови коалиции могат да се обявяват до 27 август. Дали обединението ще се случи или не – топката е в полето на „Продължаваме промяната“.

Това заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Демократична България“ в студиото на Euronews PrimeTime.

Листите на ДБ все още не са финализирани, но по думите на Божанов той е получил достатъчно номинации от партийните структури и най-вероятно ще бъде кандидат за народен представител.

Бившият министър на електронното управление посочи, че в центъра на предизборна кампания на „Демократична България“ ще продължават да бъдат темите правосъдие, антикорупция, електронно управление, енергийна независимост.

„За 7 месеца е ясно на всички, че не можем да свършим работа за цял мандат“, каза Божанов и уточни, че в „Демократична България“ съзнават големите очаквания на избирателите за бързи резултати, но по думите му доста от нещата са били започнати.

„Най-важно за мен лично е електронната идентификация, по която в момента се работи, т.е. пише се код, най-грубо казано. Всички подготвителни етапи – техническа спецификация, обществено обсъждане, възлагане, всичко това вече е приключено и се работи по проекта. Би трябвало да го видим в началото на следващата година, без значение кой е министър, но все пак ако има някакви препятствия по пътя, а такива винаги има, мисля че сме най-подходящи да ги отстраним“, посочи Божанов.

Той отбеляза, че в последните 6 месеца използването на електронни услуги от гражданите е нараснало двойно, без при това да има значително увеличение на броя предлагани услуги или активна държавна кампания, като отдаде повишения интереса на самото създаване на министерството.

Една от целите на „Демократична България“ е да отпадне задължението гражданите да изискват удостоверения от държавни институции, които могат да бъдат обменяни между самите администрации.

„Технически има готовност да бъдат обменяни служебно, но нормативно няма такава“, обясни бившият министър на електронното управление.

„Предлагаме да спестим на гражданите това да бъдат куриери между една и друга администрация“, добави Божанов.

Според него не сме далеч от възможността за електронно дистанционно гласуване, което e заложено в Изборния кодекс от 2016 г., но проектът е в застой.

По думите му машинното гласуване на предстоящите избори е стъпка в посоката на електронното гласуване, а слуховете за лесното манипулиране на софтуера на машините са неверни. 

Божанов вижда „притеснителни ходове“ в енергийния сектор отстрана на служебното правителство, но според него те са били в по-голяма или по-малка степен парирани от гражданския протест, състоятел се пред президентството.

„Демократична България“ си поставя за цел да достигне и до избирателите в по-малките населени места, стана ясно още от думите на Божанов.

Цели разговор вижте във видеото.