Общество

Йорданка Фандъкова провери възстановените и почистени четири Симеоновски езера

От Euronews България Euronews България

Една от забележителностите на Витоша – Симеоновските езера бяха почистени и възстановени. Средствата са осигурени по партньорство между Столична община, фондация „София-европейска столица на спорта“ и Природен парк Витоша.

Преди три години подписахме споразумение с Природен парк Витоша, който знаете е държавна структура, за да можем да инвестираме общински средства в подобряване условията за туризъм на софиянци, на планината Витоша. Знаете, че като цяло това е Национален природен парк, общината има малка собственост, но се надяваме да полагаме грижи за това.

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Градоначалникът на столицата посочи, че тази година са инвестирани около 160 хил. лв в различни проекти.

"Подобряваме условията за разходка на софиянци. Симеоновските езера са емблематичен природен феномен на Витоша. Тук е любимо място за разходка на много софиянци, така че се радвам че вече са възстановени. Направена е цялостна рехабилитация, премествани са риби", отбеляза Йорданка Фандъкова.

Инвестицията е за подобряване на спортната и туристическа инфраструктура на планината.

През 2022 г. почистихме езерата със средства, осигурени от оперативна програма „Околна среда“. Сега, миналата година подписахме споразумението с фондацията. Наистина доста неща са направени. Почистихме езерата на дендрариума миналата година, сега Симеоновските езера. Почистени са, изгребана е калта, направена е хидроизолация. Благодарим за финансовата подкрепа, която фондацията ни осигурява.

Наталия Иванова, зам.-директор на Природен парк Витоша

Така природната забележителност ще бъде още по-привлекателна за посетителите не само от столицата, но и от страната.

"От 2012 година те не функционираха и в момента, след като се направи пълна рехабилитация, виждате в какъв вид са", посочи зам.-председателят на Фондация „София - европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че е много важно всички да се грижим и да пазим планината.

"И да не се занимаваме с отпадъци, защотот оттук са изгребани много неприятни неща от езерата. Надявам се след като е възстановено всичко това, да се пази", добави тя.

След акцията по почистване, природен парк Витоша отново е готов да посреща посетители.