Свят

Франция изтегли военните си от Мали, а Германия прекъсна мисията си в страната

От Euronews България Euronews България

Тази седмица последните френски войници напуснаха Мали през границата с Нигер. Така беше сложен краят на операция "Бархан", която продължи близо десетилетие за подпомагане на властите срещу ислямистките екстремисти.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че борбата срещу тероризма в региона на Сахел ще продължи. Франция започна постепенното изтегляне на армията си от Мали след влошаването на отношенията с местната власт.

А по-рано граждански организации в Мали призоваха миротворческата мисия на ООН да се изтегли.

Терористът в Мали е Франция и след прогонването на Франция това, което остана, е мисията на ООН, която се управлява от французите. Всичко, което се случва в Мали, минава през мисията.

Чейх Бало, поддръжник на гражданска организация

И Германия прекратява мисията си до второ нареждане, след като властите в Мали не позволиха на германски военен самолет да навлезе във въздушното пространство на страната.

Междувременно от местен клон на терористичната групировка "Ал Кайда" съобщиха, че са убили четирима наемници от "Вагнер" в Мали.

Миналата година Западът обвини Мали, че използва наемници от руската паравоенна организация. Местното правителство отрича обвиненията.