Европа

Макрон обмисля да номинира жена за премиер на Франция

От Георги Колев Георги Колев Редактор
France Macron Inauguration 22127352363032 Снимка: АР

Предстоят промени в изпълнителната власт във Франция. Вървят спекулации кой ще бъде следващият министър-председател. Дейвид Шазан от Euronews обобщава настроенията в Париж. 

 

Големият въпрос в политическите среди в Париж е кой ще бъде следващият обитател на тази сграда. Това, точно зад мен, е официалната резиденция на френския министър-председател. Новият премиер може да бъде назначен до дни, а може би и часове след очакваната оставка на настоящия министър-председател Жан Кастекс.

Дейвид Шазан, Euronews

Еманюел Макрон беше преизбран скоро за президент. А сега той иска жена за министър-председател. Две са имената, които често се споменават – Елизабет Борн, която в момента е министър на труда, и Одри Азуле – бивш министър на културата, а сега генерален директор на ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука и култура. Третата възможност е Марисол Турен - бивш министър на здравеопазването. Тя стоеше на първия ред до Макрон по време на встъпването му в длъжност. Но знаково ли ше това присъствие? Истината е, че не знаем. И трите дами са в тясна близост с център-ляво. 

И г-н Макрон каза, че трябва да е от лявото крило, за да противодейства на новосформирания Алианс на леви партии и Зелените. Те се надяват да спечелят мнозинство на парламентарните избори следващия месец. 

Това може да принуди Макрон да назначи крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон за министър-председател, което би било една неудобна коалиция.