Политика

Русия гони още един наш дипломат

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9231271 Посолството на Русия в София. Снимка: БГНЕС

Служител на българското посолство в Москва бе обявен за персона нон грата. Това е ответна мярка на изгонването на руски дипломат през април, се казва в изявление на руското външно министерство.

"На 13 май извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е връчена нота от министерството, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за персона нон грата", се казва в изявление на дипломатическото ведомство.

 

Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през април от българската страна, да обяви дипломат от руското посолство в София за персона нон грата.

Съобщение на руското посолство

Искрите между дипломатическите мисии на България и Русия започнаха да прехвърчат на 28 февруари, когато на официалната „Фейсбук“ страница на посолството на Русия излиза публикация, в която се говори за „информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги“. От дипломатическата мисия твърдят, че "в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии". Затова и посолството е създало свой канал в „Телеграм“.

Следва реакция на външно министерство, което връчва две ноти на дипломат от руското посолство. Първата е за изгонването от страната на двама дипломати, разследвани от прокуратурата и ДАНС за шпионаж. Според прокуратурата български генерал от резерва е издавал държавни тайни на съветник в руското посолство в София. Втората нота е с искане за официално извинение за обидния пост във „Фейсбук“. И такова последва от посланик Елеонора Митрофанова след среща с премиера Кирил Петков. На излизане Митрофанова заявява, че под „евроатлантически подлоги“ не е визирала страната ни и дори призна, че руската писменост и православие са дошли от България.

На 18 март България гони още 10 руски дипломати. Посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, казват от външно министерство. „Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция“, отговарят от руското посолство. В началото на април Русия обявява за персона нон грата двама български дипломати от посолството ни в Москва.

Комуникацията между двете държави претърпява нов удар, след като на заседанието си на 7 април кабинетът прекратява действието на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за взаимна защита на класифицираната информация. Документът е подписан още през 2007 г. и урежда механизмите за обмяна на класифицирана информация с гриф „Поверително“, „За служебно ползване“ и „Секретно“. Споразумението е било използвано при сътрудничеството на службите на двете страни по линия на борбата с тероризма, но към момента подобни контакти са прекратени.