Политика

Петков: Получаваме азерски газ преди връзката с Гърция

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9400124 Кирил Петков откри конференция "След утрешния ден: Политики за растеж". Снимка: БГНЕС

Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката с Гърция да бъде финализирана.

Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента.

 

„Това показва, че когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”, заяви министър-председателят от парламентарната трибуна.

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво, каза още Петков. "Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, в които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци", заяви премиера.

По отношение на договорените два кораба с американски втечнен газ премиерът пак заяви – ще ни излезе по-евтино от руския. Но получи атака от опозицията.

Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС попита кой е доставчикът на газа от Америка и кога и от къде ще дойде той. Премиерът отговори, че ще е директна доставка, без посредник.

 

Има в момента сключен договор между „Булгаргаз” и американска компания. И двата кораба ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система.

Кирил Петков, министър-председател

От ДПС възразиха срещу закъснението на премиера за блиц контрола и отговорите му. Според лидера на партията Мустафа Карадайъ е явно, че за Кирил Петков нито Конституцията, нито законите, нито България е важна.