Свят

Разказ от първо лице: „Изчезващите дъщери на Афганистан“

От Euronews България Euronews България

Точно преди година талибаните завзеха властта в Кабул – как това събитие, наблюдавано от целия свят, промени живота на хората, които бяха пряко засегнати в него? Историите на някои от тях събра кореспондентът на Euronews Анелиз Боржес, която отрази на живо случващото след след превземането на Кабул.

„Представете си държава, в която всички инстутиции на властта, всякакъв вид организации и форми на гражданското общество бяха рухнали за ден. Хората не знаеха дали има смисъл да отидат на работа. Разбира се, мнозина правеха отчаяни опити да напуснат страната. Стояха в очакване на летището, някои дори лагеруваха на територията на летището с надеждата да получат шанса да бъдат евакуирани“, разказа Анелиз в ефира на Euronews Bulgaria

Тя сподели, че преобладаващото чувство в Афганистан при завземането на властта обратно в ръцете на талибаните е била несигурността.

„Имаше хора, които ми споделиха страховете си от качването на талибаните на власт, провокирани от предишното им управление през 90-те. Всъщност те бяха ужасени от възможността групировката да се върне за тях, да ги намери и да им отмъсти, защото например са работили в някоя международна организация или защото са превеждали за американските войски, когато са били в държавата“, посочи Анелиз.

Тя отбеляза, че животът на хората не е бил перфектен и преди талибаните да вземат властта през август миналата година, но сякаш чувството тогава е било, че те са вървяли в посока напред, работили са и са градили по-добра страна.

Но когато талибаните са дошли, тези две десетилетия, в които хората са инвестирали усилията си в подобряване на ситуацията, в изграждане на демократични институции и една по-свободна страна, сякаш всичко е било напразно.

„Но също и усещането, че всички институции и държави, които им обещаваха толкова много, в край на сметка ги изоставиха“, добави още Анелиз.

Във връзка с нейния филм „Изчезващите дъщери на Афганистан“, Анелиз подчерта, че е било изключително важно да се говори с момичета в Афганистан, както и за техния голям принос за страната.

„Тези жени са буквално изчезващи, защото почти не могат да бъдат видяни. По телевизията им е забранено да показват лицата си, в момента са задължени да ги покриват. Жените от публичния сектор нямат право да ходят на работят, тъй като талибаните твърдят, че условията не са безопасни за тях. И разбира се, момичетата след 7-ми клас нямат право да ходят на училище. Буквално не можете да видите жени в големите градове и по улиците на Афганистан. А ако все пак срещнете, те ще бъдат покрити с бурка“, разказа кореспондентът на Euronews.

Икономическото състояние в момента е много лошо, може би не само заради неспособността или нежеланието на талибаните да управляват кризите, но също и заради факта, че САЩ блокират чуждестранните резерви на страната“, коментира Анелиз икономическата ситуация в централноазиатската държава.

Тя предупреди, че Афганистан е страна с висок процент детска смъртност, но в момента тези проценти са в пъти по-високи.

И представата за всички тези недохранени бебета, които умират заради буквалната липса на храна се превръща все по-честа и по- реална действителност в Афганистан“, посочи репортерът на Euronews.

Относно войната в Украйна, Анелиз сподели още, че нещото, което я трогва всеки път, когато посещава Украйна е устойчивостта на хората.

Говоря за устойчивостта на обикновените украинци. Срещнах се с артисти, с музиканти, които са решили да останат и да помогат с каквото могат. Срещнах фермери, които продължаваха да се грижат за земите се, въпреки възможността ракетни атаки да унищожат същите тези земи. Устойчивостта им е наистина невероятна“, каза още тя.

Вижте филма на Анелиз Борже Изчезващите дъщери на Афганистан" във видеото: