Политика

Галя Гогова, „Маркет линкс“: Около 30% от гласовете за „ДПС- Ново начало“ идват от неетнически групи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Оправдава се тенденцията, която се наблюдаваше при последните социологически проучвания преди изборите, когато беше регистриран плавен ръст на резултатите на ДПС- Ново начало. На изборите видяхме кулминацията на тези резултати и те успяха да реализират потенциала. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ социологът от „Маркет линкс“ Галя Гогова.

Според нея общият сбор от резултата на „ДПС- Ново начало“ и формацията на Ахмед Доган, "Алианс за права и свободи“, ще видим, че дялът гласове е съизмерим с този от предишните избори, като двете формации заедно взимат около 16-17% от гласовете.

От една страна това е нов политически проект, който успя да надскочи етническия вот. Около 30% от гласувалите за „ДПС- Ново начало“ идват от неетнически групи.

Данните на „Маркет линкс“ сочат, че партията на Делян Пеевски взима гласове от електората на ДПС – 60% от избирателите, които са гласували на предходни избори за ДПС, сега са упражнили правото си на глас в полза на „ДПС- Ново начало“. Малка част от избирателите на ГЕРБ също са избрали новата формация, както и такива, които не са гласували на минали избори, обясни Галя Гогова.

Целия разговор вижте във видеото.