Политика

Коментари на политическите партии след края на изборния ден (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Partien Dom Parlament BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Изборният ден приключи, започнаха и първите коментари от политическите партии.

 

ГЕРБ е категоричен победител на тези избори. В основата за съставяне на следващото правителство ще бъде нашата програма, за която са гласували най-много избиратели. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„При такава категорична победа, нашата програма, за която гласуваха хората, ще бъде основна за всички, които искат правителство. Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма. Всички са потенциални наши партньори, с изключение на „Възраждане“, заяви Борисов и добави: „Никой не е гласувал днес за някой, на който не му знаем името“.

„Парламентът е математика, огромно значение има броя на партиите. Ако влязат всичките тези партии, няма да има правителство“, предупреди той.

Вижте още във видеото:

"Благодарим на всички български граждани, които днес дадоха доверието си на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България". Благодарим на всеки, който упражни свободно демократичното си право да гласува за бъдещето на страната. Въпреки умората и очакванията за по-ниска избирателна активност, нашите сънародници доказаха, че са отговорни и загрижени за България. Всеки един свободен глас е глас срещу тежестта на купения и контролиран вот", заявиха от ПП-ДБ.

Вижте целия коментар във видеото.


От "Възраждане", на които до този момент предварителните данни отреждат трето място, благодариха във Фейсбук на всички граждани, които са гласували за "единствената партия, която защитава българския национален интерес".


„Има такъв народ“ стои устойчиво на политическата сцена, избирателната активност е по-висока от очакваното, партията на Слави Трифонов не би работила с ДПС-Ново начало на Делян Пеевски. Това са основните изводи от първия брифинг, който формацията даде след предсрочните избори, предаде БГНЕС

„Избирателната активност е много по-висока от тази, която се очакваше. ИТН се представиха изключително стабилно на тези избори. Искам да благодаря на всички наши избиратели, които са излезли активно да гласуват, защото това е начинът да се правят нещата в тази страна, а той е чрез гласуване“, заяви Тошко Йорданов.

Станислав Балабанов заяви, че е прекалено рано да се коментират всякакви планове за управление, защото все още няма окончателни резултати. „Благодарим на нашите избиратели, които показаха, че въпреки всеобщият разпад на политическата система, ИТН стои устойчиво“, подчерта той.

На въпрос с кого биха преговаряли, Тошко Йорданов заяви: „Никога не бихме работили с формацията около Делян Пеевски. Това сме го казвали достатъчно ясно много пъти. Слави Трифонов го заяви също няколко пъти“.


 

След месеци на много работа, много срещи и предизвикателства, препятствия и изпитания, заедно, като едно голямо семейство ние го направихме - новото начало е необратим факт! И това е окончателно, написаха от пресцентъра на "ДПС - Ново начало".

Оттук, насетне има само напред и нагоре! Ново начало за България и за всички онези хора, общини и населени места, които го поискаха или очакват да се случи при тях.

Искам да поздравя всички партийни структури, всички наши активисти и симпатизанти, всички кандидати за депутати и на първо място всички онези хора, които ни дадоха своето доверие с изборните резултати на ДПС-Ново начало!

Аз съзнавам каква огромна отговорност лично за мен и за новото начало е това доверие и ще я оправдая. А аз държа на думата си.

Страната ни и всички хора заслужават много повече от своите политици и Новото начало ще бъде гарантът, че тази отговорност ще бъде неотменимото условие занапред.


Председателят Радостин Василев и ръководството на ПП МЕЧ ще дадат брифинг за всички журналисти утре, 28.10.2024г., от 12:00 часа пред храм "Св. Александър Невски", написаха от пресцентъра на партията.