Общество

Регата „Кор Кароли 2022“: Васил Беязов и Орлин Дочев за страстта да се бориш с вятъра и морето

От Euronews България Euronews България

Завърши 22-та международна ветроходна регата “Кор кароли”. Нейният старт беше преди дни в Бургас, а финалът във Варна за празника на града. Над 300 състезатели с 44 лодки се бориха с вятъра и морето за призовите места в престижното ветроходно състезание.

За страстта да се бориш с вятъра и морето разказаха в ефира на Euronews Bulgaria двама от състезателите на регата „Кор Кароли 2022“ – Орлин Дочев, който е спонсор на състезанието и част от екипажа на яхта “Испаньола” и нейният капитан Васил Беязов. 

Те заявиха, че са доволни са от представянето си.

„В сравнение с миналата годината определено карахме по-добре и направихме по-добро класиране“, сподели Васил Беязов и допълни, че са много много доволни как се развиват нещата, предвид факта, че цялата кампания е започнала едва миналото лято.

Най-трудното изпитание за двамата състезатели е било безветрието, като последните 2 мили са им отнели цели 3 часа за преминаване.

„Това действа много трудно на психиката, когато виждаш финалът, а не го доближаваш“, допълни Беязов.

„Времето беше перфектно, дъжд не ни е валяло, вятърът беше страхотен, когато го имаше“, отбеляза от своя страна Орлин Дочев.

Той посочи, че всички екипи са били много опитни, но обърна внимание на факта, че в България ветроходството е доста слабо позната общност, въпреки българския излаз на Черно море.

Какви качества се изискват, за да участваш в състезание по ветроходство?

„На първо място трябва да имаш страст към морето, плаването под ветрила. Това не е за всеки. Всеки може да го практикува, но страстта и отдадеността да се бориш срещу природата, по един или друг начин, са най-важни“, коментира Беязов и подчерта, че във ветроходството екипната работа има ключова роля.

По думите му почти не съществуват други спортове, при които хора на средна възраст и любители могат да се състезават на много сериозно ниво, както в България, така и в някои регати в региона.

Орлин Дочев допълни, че във ветроходството не всички зависи само от теб и ако някой не си е свършил добре работата, целият отбор страда.

Целия разговор вижте във видеото.