Общество

Кап. Томов: Рекорден брой са участниците в регата „Кор Кароли“

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Тази година имаме рекорд с 44 лодки, които ще вземат участие в регата „Кор Кароли“. Най-вероятно това е заради пандемията, която две години беше поорязла желанията на участниците.

Това каза за Euronews Bulgaria капитан Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли“.

 

Tук идваха много украинци, но сега предвид обстановката имаме само една украинска лодка. Има лодки под флага на Швейцария, Холандия и Германия.

По думите му, днес гонките са започнали при чудесно време с много подходящ вятър. Днешната гонка ще завърши в Св. Влас. Утрешната гонка обаче ще е по-тежка, защото вятърът ще се усили. Освен това маршрутът е от Св. Влас до Балчик, което са повече от 50 мили. На следващия ден им предстои по-кратка гонка от Балчик до Варна, което са 18 мили. За празника на Варна в понеделник, 15 август, са предвидени гонки в залива на града.

Сигурността на участниците се гарантира от военен кораб с медицински екип на борда и водна линейка – оборудвана яхта за спешна помощ.

Регата „Кор Кароли“ се организира за 22-а поредна година. Тя е в памет на кап. Георгиев, който е извършил първото околосветско плаване на „самотник“ през 1976-77 г.

Вижте цялото интервю във видеото.