Свят

Инфографики: Европа и талибанското превземане на Афганистан

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Afghanistan One Year Later Education 22223630387188 Снимка: AP

Преди една година талибаните се върнаха на власт в Афганистан и предизвикаха масово бягство на хора, които се опасяваха, че животът им ще се влоши под управлението на новите владетели на страната.

 

Какво е въздействието на бягството от Афганистан върху Европа?

Броят на афганистанците, търсещи убежище в Европейския съюз (ЕС), се е увеличил повече от два пъти в месеца след завземането на властта от талибаните на 15 август 2021 г. в сравнение с данните за юли.

Това сочат данните на Евростат:

 

 

Около 6500 афганистанци са подали молба за убежище в ЕС през юли 2021 г., един месец преди превземането на страната. През септември броят им е нараснал до около 14 400 афганистанци, подали молби.

Въпреки че през първите месеци на 2022 г. броят на афганистанските граждани, подали молби за убежище, започна да намалява, той все още е доста по-висок от този през пролетта на миналата година.

 

Какви са резултатите от молбите за убежище в Афганистан в сравнение с предходните години?

За да разберем по-добре как изтеглянето на САЩ и последвалото завземане на властта от талибаните се отразиха на афганистанската миграция към Европа, трябва да сравним 2021/22 г. с предходни години.

Миналата година броят на афганистанските граждани, подали молба за убежище в Европа, се е увеличил повече от два пъти в сравнение с предходните 12 месеца.

Но те все още са много по-малко от молбите през 2015 г. и 2016 г., когато афганистанците - на фона на продължаващата нестабилност у дома и възраждащите се талибани - се присъединиха към стотици хиляди сирийци, пристигащи в Европа. През тези две години повече от 360 000 афганистанци са поискали убежище в ЕС.

 

 

Къде в Европа се заселват афганистанци?

Погледът към местата, където неотдавнашният приток на афганистански граждани е потърсил убежище в Европа, е показателен.

По-голям брой афганистанци са поискали убежище в богатите западни държави от ЕС, като Германия е приела приблизително една трета от общия брой (23 940) за периода от август миналата година - когато талибаните превзеха Кабул - до април, последния месец, за който Евростат разполага с данни.

Втората най-популярна дестинация е Франция, която е приела 13 730 молби за първи път за същия период от време.

Но има и някои забележителни изключения.

 

По данни на Евростат в Унгария, Малта и Лихтенщайн не е регистрирана нито една молба за убежище от Афганистан.

 

Коя държава получава най-много молби за убежище от Афганистан на глава от населението?

Коригирането на горепосочените данни спрямо населението на дадена държава показва различна картина.

На тази основа Словения е получила най-много молби за убежище от Афганистан. Откакто талибаните се върнаха на власт през август миналата година, на всеки 100 000 души от населението на страната се падат 128 молби.

Следва Австрия със 107 молби на 100 000 души, следвана плътно от България - една от най-бедните страни в ЕС - със 105 молби.

 

А Германия и Франция? Когато се съобрази с броя на населението, Германия се нарежда на девето място, а Франция е в средата на класацията - на 14-о място в ЕС.

 

Колко молби за убежище от Афганистан са приети?

Делът на приетите молби за убежище от Афганистан се увеличи непосредствено след превземането на страната от талибаните.

През периода юли-септември 67 % от решенията са положителни в сравнение с 57 % през периода януари-юни.

От октомври до декември делът на удовлетворените молби за убежище скочи до 88 %, като през първите три месеца на тази година спадна до 81 %.

 

Междувременно Катрин Уолард, директор на Европейския съвет за бежанците и изгнаниците, заявява, че има "сериозни опасения" за афганистанските кандидати за убежище в Европа.

Наред с това, което тя нарича "лотария за убежище", при която процентът на закрила се различава значително в различните държави от блока, Уолард заяви, че "един дългогодишен проблем" е, че афганистанците трябва да чакат много по-дълго за убежище в сравнение с други националности.

 

По данни на Евростат към април 2022 г. има 97 960 висящи молби за убежище от афганистански граждани.

Уолард каза също, че афганистанците са "силно засегнати" от "насилието по границите, отблъскването и другите усилия за отказване на достъп до територията на ЕС", което им пречи да кандидатстват за убежище на първо място.

"Както показва реакцията на събитията в Украйна, Европа може да се справи с кризите, свързани с разселването, и да подкрепи бежанците, когато решението е взето", каза тя и добави, че броят на афганистанците, пристигащи в Европа, е "по-малък [от украинците] и управляем".