Политика

Дни преди вота: Фалстарт на инсталирането на машините (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

По-малко от 5 дни до изборния ден. Подготовката върви нормално и всички графици се спазват, съобщиха от Централната избирателна комисия. Всички машини за гласуване извън страната са инсталирани, проблем е имало обаче с инсталирането им в страната.

По план процедурата е трябвало да стартира тази сутрин, но се оказа, че до обяд процесът не беше започнал. След спешна среща между ЦИК и шефа на „Сиела Норма“ все пак процесът е стартирал в следобедните часове.

„Не мислим, че има забавяне. Според изпълнителния директор на "Сиела Норма" в момента се подреждат смарт картите и флаш паметите и се подготвя започването на инсталирането. Ще се инсталират машините в срок и ще бъдат проверени съответният брой машини“, каза още Матева и уточни, че се проверя дали машините са инсталирани с това софтуер, като се сравнява хеш кодът, който излиза на екрана на машината, с този, който е в решението на трите институции, предаде БГНЕС.

Говорителят на ЦИК обяви, че във всеки изборен район, според регистрираните партии и коалиции, са проверени електронните бюлетини, които ще бъдат въведени.

Във връзка с новите частични избори и балотажа, който ще се проведе на 27 октомври – в Коиловци, община Плевен, Войнягово, община Карлово и районите „Одесос“ и „Приморски“ в община Варна, Матева обясни, че тези избори са различни от изборите за Народно събрание и трябва да бъдат назначени нови избирателни комисии.

ЦИК е дала указания на кметовете на тези общини по възможност да бъдат в една и съща сграда и едните, и другите СИК.

Матева призовава социологическите агенции и медиите да не се публикуват предварителни данни от допитвания и предварителни данни от резултите в изборния ден.

Обучението на членове на СИК приключва, но продължава практиката да бъдат правени смени на членове на СИК.

От пет общини все още не е получена информация за унищожаването на ролките от предишни избори.

До 23 октомври следва тези общините – Приморско, Борово, Ветово, Връбница, Хитрино, да изпратят на ЦИК информация унищожени ли са вече неизползваните ролки с хартия за гласуване с машини.

Ако тези общини не спазят разпоредбата на ЦИК до изборния ден, според Матева това няма да създаде голям проблем, тъй като предвидената хартия за използване в тези избори, е различна, с различен вид защита.