Европа

Доброволци помагат за възстановяването на разрушени къщи в Чернигов

От Euronews България Euronews България

Наред с бойните действия, в Украйна текат всеобхватни усилия за възстановяване на разрушената жилищна и стопанска инфраструктура. В село в околностите на Чернигов много доброволци се включват в строителните работи. 

Където могат да се използват отново, материалите се отделят заедно с подредени купчини тухли, скрап от кухненски прибори и изолационни панели.

Импровизирани къщи, които могат да приютят останали без дом семейства, се вдигат в околностите на град Чернигов. Използват се мобилни постройки тип контейнери от Полша.

Присъединих се, защото имам правило в живота – ако помогна, някой ще помогне и на мен, ако изпадна в беда. За щастие моята къща не е унищожена, така че мога да помагам на другите.

Виктория Протченко, жител на Чернигов

Украйна изчислява загубите от щети, нанесени на инфраструктурата, на над 100 милиарда долара, което се равнява на две трети от БВП за 2020 г. Но властите напомнят, че усилията за възстановяване на разрушеното може да струват повече от 7 пъти тази сума.

Разглобяваме останките на къщата, за да отделим материалите, които могат да се използват повторно. След това разчистваме мястото, за да може да влезе тежка техника, за да отстрани бетонните плочи. Помагаме на хората, за да не се чувстват забравени.

Андрий Галюга, доброволец

Украински представители се обърнаха с призив към западните страни да използват замразени активи на руски физически лица и компании в допълнение към средствата, които те са готови да дарят за възстановяването на страната след войната.