Култура

Прощаваме се с Николай Волев

От Euronews България Euronews България
Volev BGNES

Последно сбогом с българския режисьор Николай Волев. Поклонението ще се състои в столичния храм "Света София" днес от 13 ч. 

На 15 октомври тази година режисьорът падна от прозорец на таванското помещение в кооперацията, в която живееше в столицата. Волев издъхна на 78-годишна възраст. Той е създател на някои от филмите, оставили трайна следа в българското изкуство, сред които „Козият рог” , "Господин за един ден", "Двойникът" ,  „Да обичаш на инат” и „Маргарит и Маргарита”, както и документалния "Дом №8". След дълга пауза от 16 години, през 2017-а Волев се завръща с филма "Изън пътя", който до голяма степен се определя като биографичен. Година по-късно пък, за първи път у нас кинорежисьорът поставя на българската театрална сцена моноспектакъла "Сексът-начин на употреба" от Дарио Фо и Франка Раме. 

Николай Волев роден в София на 10 април 1946 г. Учи архитектура във Висшия институт по архитектура и строителство през 1967-1968 г. През 1968-а обаче бяга от България и след престой в бежански лагер в Турция, заминава за Англия. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище.