Култура

Почина режисьорът Николай Волев

От Euronews България Euronews България
Nikolai Volev BGNES1 Снимка: БГНЕС

Николай Волев e починал при нелеп инцидент. Режисьорът на едни от най-обичаните и български филми като „Козият рог”, „Господин за един ден”, „Да обичаш на инат” и „Маргарит и Маргарита”, е паднал от прозорец на таванско помещение в София, предаде БНТ.

Волев починал на място. Все още се изяснява причината за случилото се. Режисьорът беше на 78 години.

Николай Волев роден в София на 10 април 1946 г. През 1968 г. бяга от България и след престой в бежански лагер в Турция заминава за Англия. През 1972 г. завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище. Работил е като тухлар, тютюноберач, събирач на отпадъчно брашно в мелница, поливач на панели в бетонов възел, уличен продавач на сладолед, екскурзовод, строителен работник, фотолаборант, преводач от български на английски, филмов монтажист, киноактьор, сценарист, режисьор и продуцент.

Остава в паметта ни с филми като „Козият рог”, „Господин за един ден”, „Да обичаш на инат” и „Маргарит и Маргарита”, "Огледалото на дявола", "Дом номер 8", "Извън пътя" и др. Автобиографичната му книга със заглавието "Девствената проститутка" излезе през 2018 г.