Европа

Мигрантска криза: Гранични сръбски градове твърдят, че ситуацията е по-спокойна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В продължение на една година сръбските власти систематично евакуират районите около северната граница с Унгария, събират мигрантите и ги транспортират до лагери в сръбските градове Кикинда и Прешево. Стотици нелегални имигранти живееха в хамбарите на фермата "Карадж" покрай граничната ограда близо до град Хоргош и излизаха през нощта, за да се промъкнат през оградата от бодлива тел.

Но днес изхвърлените кутии от енергийни напитки и животинските останки са единствените признаци, че това място някога е било изпълнено с живот. Покривът се е срутил, найлоновото фолио, което предпазва прозорците, е разкъсано и почти не се виждат сградите през плевелите. Някои от местните жители, като Марта, са доволни от действията на властите. Тя казва, че от лятото насам районът е станал много по-безопасен.

Преди месец командосите все още стояха на централния площад с автобуси, събираха всички и ги извозваха. Преди улиците бяха празни, защото всички се страхуваха.

Марта

Унгарското министерство на вътрешните работи все още редовно съобщава, че стотици мигранти са обсадили южната граница, въпреки че жителите на Хоргош казват, че от месеци не са виждали никакви чужденци. Освен това са изчезнали и автобуси на сръбската полиция.

Золтан Сипошеги, Euronews Унгария

Промяната в Хоргош е видима. Последния път, когато Евронюз беше там, почти всичко беше затворено и хората почти не се виждаха на обществени места. Сега обаче магазините са отворени и децата отново играят по улиците.