Общество

Наблюдаваха рядка комета в небето на Мексико

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки хора, направлявани от професионални астрономи, се събраха в парк в централно Мексико, за да наблюдават събитие, което се случва веднъж в живота. 

Кометата "Цучиншан-Атлас", обозначена също като C/2023 A3, беше открита миналата година и няма да премине около Земята в следващите 80 000 години – ако дотогава въобще оцелее.

Професионалната група Astronite и други ентусиасти пристигнаха преди залез слънце в екопарка Хоя-Ла Барета, на около 40 км северно от град Керетаро, за да изчакат появата на небесното тяло.

Тук сме, за да наблюдаваме кометата Атлас С/2023. Тя ще бъде много ярка – една от най-ярките, наблюдавани през последните 100 години.

Рикардо Сориано, съосновател на астрономическата група "Астронайт" 

Невероятно. Преди около 7 години наблюдавах звездите, но този път го направих с нашия собствен телескоп, с хора, които харесват астрономията, планетите. Беше невероятно преживяване.

Бренда Ещрела, любител астроном 

"Цучиншан-Атлас" произхожда от така наречения Облак на Оорт, далеч отвъд Плутон. Кометата направи най-близкото си приближаване до Земята – на около 71 милиона километра.

Тя може да се види с невъоръжено око до края на октомври, ако небето е достатъчно ясно.

Членовете на "Астронайт" се борят за запазване на естествената тъмнина в парка, застъпвайки се за законодателни мерки срещу светлинното замърсяване.

Другите две области в Латинска Америка, признати за "светилища" на естествената тъмнина, се намират в Чили и Бразилия.