Култура

Директорът на НАСА: България има всички основателни причини да притежава космическа икономика (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

България може да развива своята икономика, чрез инвестиции в изследването на космоса, разработването на проекти, свързани с космическите науки и чрез обучение на качествени кадри. Това заяви директорът на НАСА Бил Нелсън пред журналисти в Софийски университет "св. Климент Охридски". Той допълни, че полетите от програмата "Артемида", към която България се присъедини миналата година, ще бъдат извършвани от международни екипажи, като състава на първия ще е от трима американци и един канадец. Нелсън каза още, че има вероятност и българи да бъдат сред тях, но от ключово значение за това ще бъде подготовката на бъдещите поколения. 

Euronews Bulgaria: Какви са стратегиите на НАСА за подготовка на следващото поколение астронавти, учени и инженери?

 

На първо място е тяхното образование. Днес говорих с президента за това ново поколение, от което се нуждаем. Учени, технолози, инженери, математици. И мисля, че във вашите университети ще откриете, че започвате да правите това. И мисля, че това е най-важното нещо за един студент - да се заеме сериозно с обучението си. В бъдеще за тях ще има много възможности след това да се насочат към индустрията.

Бил Нелсън, директор на НАСА

Впоследствие Бил Нелсън проведе и лекция пред студенти от университета. Кратки приветствия направиха проф. Ренета Божанкова, зам.-ректор на Софийския университет, д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, както и Кенет Мертен, посланик на САЩ в България. Там Нелсън заяви, че сега е златната епоха на изследването на Космоса и добави, че именно поколението "Артемида" е това, което ще може да пътува до Марс и отвъд. Той акцентира и върху ползите от образованието и новите технологии.

Имаме отговорности като граждани на планетата Земя, които са в основата на моята почти петдесетгодишна работа на изборни длъжности и които до голяма степен са причината, поради която сега съм тук, за да разговарям с вас, поколението „Артемида“, защото вие сте бъдещето на златната ера на космическите изследвания.

Бил Нелсън, директор на НАСА

"Искам да ви окуража, че това е вълнуващо време да бъдете включени в космическа програма. България има всички основателни причини да притежава космическа икономика. Това ще помогне за развитието на професии, ще подобри вашия народ", посочи Нелсън.

Bill Nelson Rumen Radev BGNES Снимка: БГНЕС

Румен Радев се срещна с директора на НАСА Бил Нелсън

Данните от изследването на космоса и свързаните с това технологии намират все по-голямо приложение в ежедневието ни и България ще продължи да развива своя потенциал, включително чрез задълбочаването на международното сътрудничество с водещите страни в тази сфера.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) Бил Нелсън, който е на посещение в България. Сред участниците в срещата бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, както и младежите Аделина Кънева и Димитър Марчев, които са президент и вицепрезидент за един ден в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“, на която президентската институция бе домакин днес, предаде БГНЕС.

В края на миналата година страната ни се присъедини към споразумението „Артемида“, което има за цел да подпомогне изследването на космоса за мирни цели. Държавният глава изрази надежда и че независимо от военните конфликти в света, международната общност ще съумее да не допусне разпространението на ядрени оръжия в космоса.

Директорът на НАСА подари на президента Румен Радев колаж със снимки от полета на SpaceX Crew-8 през март тази година, с българския и американския флаг, пътували с екипажа на борда на космическия кораб.