Свят

В търсене на условия за живот: НАСА ще изпълни мисия до луната на Юпитер

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Най-голямата космическа сонда в историята се насочи към луната на Юпитер - Европа в търсене на подходящи условия за живот

Космическият апарат на НАСА се отправи на мисия да изследва примамливата луна на Юпитер- Европа и да разкрие дали огромният й скрит океан може да е ключът към живот. На „Europa Clipper“ ще са му необходими 5 години и половина, за да достигне до Юпитер, където ще се плъзне в орбита около гигантската газова планета и ще се доближи до Европа десетки пъти в рамките на 3 години.


Учените са почти сигурни, че под ледената кора на Европа съществува дълбок океан. А там, където има вода, може да има и живот, което превръща луната в едно от най-обещаващите места за търсене на такъв. Europa Clipper няма да търси живи организми, защото няма подходящи детектори. Вместо това космическият апарат ще се насочи към съставките, необходими за поддържане на живота, като органични съединения и други улики, докато наднича под леда в търсене на подходящи условия.

„Знаете ли, става дума за това кои сме ние, въпреки че изпращаме робот в космоса. Много човешко начинание е да искаме да изследваме непознатото и особено да искаме да разберем откъде е дошъл животът, къде, как сме се появили, дали там може да има друг живот. Това е наистина страхотно търсене и ние сме щастливи, че можем да го направим чрез научната програма на НАСА“, посочва директорът на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния Лори Лешин.