Общество

Сдружение "Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори

От Euronews България Euronews България

Сдружение "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков с искане за законови промени и по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори.

Пред Съдебната палата от сдружението проведоха протест за по повод предстоящото заседание по делото за смъртта на 14-годишния Филип Арсов, който беше пометен от шофьор на пешеходна пътека на на ул. "Гурко" в столицата през месец септември 2023 г. Те настояват за по-справедливи наказания за убийците на пътя.

„Жената, която се е возила до Петър Тодоров, отказва да даде показания. Днес ще сезираме прокуратурата тя да бъде призована като съучастник в убийството на Филип“, каза Петя Иванова от Сдружение „Ангели на пътя“, предаде БТА.

"Всички дела се протакат не месец след месец, а година след година. Нашето дело започна сравнително бързо, защото автоекспертизите се извършиха бързо, но нещата се бавят с изслушването на свидетелите. Агонията продължава на всяко едно заседание, на което ние сме принудени да слушаме как убиецът на Филип форсира двигателя преди пешеходната пътека, вместо да намали, и убива детето“, коментира пред медиите майката на Филип Арсов - Николина Петкова.

Преди това по-рано през деня, те се срещнаха и с вътрешния министър в ресорното ведомство, където са настоявали пред него за повече лаборатории, да се криминализира отказът на водач в нарушение да даде тест за алкохол и наркотици, да има повече камери на пътя, както и да има по-строги наказания за тези, които нарушават законите.

Повече информация вижте във видеото.