Бизнес и технологии

На технологично изложение в Япония: Десетки роботи с изкуствен интелект бяха показани през тази седмица

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

„AI е наш съюзник“ . Това бе темата на 25-ото годишно технологично изложение CEATEC в Чиба, Япония. Там бяха представени разнообразни продукти, задвижвани от изкуствен интелект, предназначени да помогнат за подобряване на ежедневието. Запознайте се с Romi, разговарящ робот с изкуствен интелект, представен от MIXI Inc. Докато компанията разработва свой собствен модел на AI, много други фирми интегрират решения като ChatGPT на OpenAI. Yukai Engineering Inc. представя този AI робот с формата на снежен човек, наречен BOCCO emo, който поздравява потребителите с „добро утро“ и казва хайкуто на деня.

С появата на OpenAI си помислихме, че бихме могли да осъществим по-задълбочено взаимодействие с потребителите, като го използваме. Затова решихме да го интегрираме в системата.

Такамаса Араки, служител на Yukai Engineering Inc

Междувременно второто поколение на Optimus, хуманоиден робот, беше представено от Tesla. Компанията на Елон Мъск твърди, че за разлика от други роботи, той е проектиран така, че да включва движение, умения и интелигентност в дизайна си. Друга функция, която подпомага Optimus, е усъвършенстваната система за компютърно зрение на Tesla, която помага на робота да възприема околната среда, обектите и хората и да изпълнява точно задачите си.

Някои експерти обаче предполагат, че по време на цялата презентация роботите са били управлявани от разстояние. Oт компанията представиха също самоуправляеми коли и автобуси. Според тях те трябва да влязат в употреба в близките няколко години. Същевременно режисьорът на научнофантастичния филм „Аз, роботът“ от 2004 г. Алекс Пройес обвини милиардера Елон Мъск, че е копирал проектите и дизайните му за хуманоидни машини и самоуправляващи се автомобили от преди 20 години.