Европа

Производители на сирене използват AI в защита на моцарелата

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Сиренето моцарела ди буфала кампана се произвежда само в един регион в цяла Италия. А именно в региона Кампания в южната част на страната. То се произвежда от биволско мляко. И има сертификат ЗНП - защитено наименование за произход. Това означава, че има правна защита, която не позволява на производителите в други части на света да създават подобно сирене и да го наричат със същото име. То се приготвя по точно определени спецификации, които спомагат за отличителния му вкус и качество.

Това, което вижда крайният потребител, е именно връзката с територията и спазването на спецификацията на продукта. Това са елементите, които ни отличават от другите. Ние трябва да запазим всички тези характеристики.

Пиер Мария Сакани, директор на Консорциума за защита на Mozzarella di Bufala Campana DOP

Производителите използват традиционна рецепта, предавана от поколение на поколение. Чрез прости процедури млякото се превръща в извара, която след това се разбива на малки сферични парчета. На италиански тази дейност се нарича „mozzare“, откъдето идва и терминът „моцарела“. Тайната на моцарелата се крие в млякото, от което се произвежда. То идва от биволи, отглеждани на място, в подходяща територия и климат. 

Биволицата ще произведе много по-малко мляко от кравата, но характеристиките на биволското мляко са много по-концентрирани. Всъщност, ние имаме почти двойно повече мазнини в сравнение с кравите и 10-15% повече протеини.

Фабио Ицо, биволовъд

От години износът за европейски страни като Швейцария, Испания, Германия и Обединеното кралство, а дори и за неевропейски страни като Съединените щати, непрекъснато се увеличава. Но този традиционен занаят се радва на иновации. Консорциумът за защита на сиренето използва изкуствен интелект, за да опази продукта. Той е разработил система, която следи интернет и анализира препратките към биволската моцарела. Тя непрекъснато се запознава с опаковките и етикетите на автентичното сирене, за да може да открива фалшификати.