Европа

Румъния регистрира най-горещото лято в историята си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тази година климатичните промени в Румъния бяха очевидни. От екстремни явления, суша и наводнения, румънците усетиха опустошителните последици върху себе си. Страната регистрира и най-горещото лято в историята, а експертите предупреждават, че всички тези явления ще бъдат често срещани през следващите години. 

Намираме се в делтата на река Неайлов. Място, където обикновено живеят около 200 вида риби, бозайници или птици. Това лято това, което е останало от него, е пустиня.

Мая Бондичи, журналист от Euronews Румъния

В стотици населени места в Румъния хората получават водата си от камиони. В село Мощтени тези, които са изградили кладенци, са успели да се справят с тази ситуация. Елена е пенсионер и е на 80 години. Тя се радва, че той е в състояние да се грижи за градината ѝ.

Трябваше отново да сондираме и да стигнем до второто ниво на подпочвените води. Това означава, че на първото вече нямаше вода.

Елена Константин, пенсионерка

Имаме и някои огромни проблеми по отношение на хидрологичното управление. С други думи, през следващите години сушата, това явление ще се засили, ще наблюдаваме все по-голям натиск върху водните басейни.

Чиприан Галушка, експерт по околна среда на Грийнпийс

От друга страна, наводненията нанесоха щети в няколко региона на страната. Най-тежко засегнатите окръзи в Румъния бяха Галац и Васлуй, 7 души загубиха живота си, а хиляди останаха без домакинства. Румъния беше изненадана от тазгодишните наводнения. Според експерти обаче страната може да очаква същите явления и през следващата година.

Можем да се адаптираме. Ето защо приехме национална стратегия за адаптиране към изменението на климата. Мисля, че и през 2025 г. ще говорим много често за водата

Мирча Фехет, министър на околната среда

Румъния трябва да постигне целта за нулеви емисии до 2050 г.