България

Свидетелски разказ: Какво е довело до катастрофата

От Euronews България Euronews България

Една от пътничките, пътували в автобуса разказа, че шофьорът не е карал с превишена скорост. Това, което се е случило обаче е, че се е разсеял и е загубил управлението на автобуса. 

На място вече пристигнаха и много роднини на пострадалите деца. Те са прекарали нощта тук, за да дадат кураж на близките си.

"Бяхме в Слънчев бряг и от там потеглихме за Сърбия. Направихме почивка на бензиностанция. 10 километра по-късно, стана това", разказва жена, пътувала в автобуса.

Тя казва, че в автобуса са били 48 души плюс шофьора – 38 деца и 10 възрастни.

По думите ѝ водачът на автобуса не е карал бързо и не е превишил ограничението на скоростта.

"Шофьорът трябваше само да спусне седалката в автобуса, наведе се, автобусът кривна и падна в канавката", обяснява свидетелката на злощастния инцидент.

Координация между българските и сръбските власти

Българските и сръбските власти са в постоянен контакт от неделя вечерта. Работи се по въпроса леко пострадлаите сръбски граждани да бъдат извозени до Сърбия. Това коментира Боян Брикич от Euronews Сърбия.

По думите му това, което знаем е, че 48-те пътници в автобуса са били деца от фолклорен състав от Белград, заедно с техните родители. Те са участвали във фолклорен фестивал в Слънчев бряг.

Освен във фестивала, те са имали организирана и кратка ваканция, а инцидентът става в момента, в който пътуват обратно за Сърбия.

Информацията от сръбското посолство в София е, че никой от пострадалите не е със живото-застрашаващи травми. Те са в контакт с болницата, а двама министри от българска и сръбска страна са постоянен контакт, в опит да осигурят три неща.

Първото е да се предостави информация за всеки пострадал, защото можете да си представите колко притеснени са родителите на децата от автобуса, които към този момент са в Белград. Вторият приоритет на властите е да свържат родителите, които не са били част от пътуващата група с децата им. Третото по което се работи е, децата които са добре, да бъдат превозени до Белград.

Вероятната причина за катастрофата е грешка от страна на шофьора, който е отклонил вниманието си за да нагласи седалката на един от пътуващите.

Това е довело до отклоняване на вниманието му, а в последствие автобусът е излязъл от очертанията на пътя и е паднал в канавката.