Свят

Откриха масивна черна дупка в центъра на Млечния път

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Черна Дупка

Астрономи направиха изображение на свръхмасивна черна дупка в сърцето на нашата галактика - Млечния път. Тя има маса 4.3 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Наречена е Стрелец А* на името на едноименното съзвездие, в чиято посока е засечена. 

 

Днес телескопът за хоризонта на събитията споделя с вас първото директно изображение на нежния гигант в центъра на нашата галактика.

Ферал Йозел, Университет на Аризона

Този размазан оранжев пръстен е наречен Стрелец А* - свръхмасивна черна дупка, която може да погълне всяка материя в огромното си гравитационно привличане. Тя има 4.3 милиона пъти по-голяма маса от Слънцето и се намира на 26 000 светлинни години от Земята. За астрономите заснемането на черната дупка е откритието на живота им. 

 

Знаете ли, от време на навреме просто трябва да се ощипете. Това, в крайна сметка, е черна дупка в центъра на нашата галактика. Като че ли забравяме това от време на време. А това е просто невероятно.

Кейти Буман, Калифорнийски технологичен институт

Изображението е направено от 8 синхронизирани радиотелескопа по целия свят. Това е втората черна дупка, заснета на филм – първата беше от далечна галактика и беше открита от същия международен екип учени през 2019 г. Астрономите смятат, че почти всички галактики имат черна дупка в центъра си.