Общество

Експерт по киберсигурност: Измамниците в социалните мрежи действат заради финансова изгода

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Все повече се крадат профили в социалните мрежи - на какво се дължи това, какви са щетите и мерките, за които всеки трябва да знае, говори в ефира на "Добро утро, Европа" Любомир Тулев – инструктор по информационна сигурност.

"Те са измамници, които целят чрез някаква шокираща новина да съберат колкото може повече кликове. Всеки един клик това е съответно реклама, която носи директно печалба. Такава е целта на тези шокиращи, ужасяващи новини. Виждали сме през годините такива новини с различни журналисти, известни общественици, за които е публикувано, че са починали или са пострадали в катастрофа. Много често, ако обърнем внимание, дори в самото заглавие на поста е недовършено изказването, за да може да те накара да кликнеш на въпросната статия и да го прочетеш", обясни Тулев.

"В огромен процент от случаите хакерите действат, защото имат финансова изгода под някаква форма", подчерта той.

"В края на деня винаги опираме до човешкия фактор и до това, когато човек е наблюдателен, да забележи измамата точно в самото начало, за да не попадне и да стане нейна жертва. В случая с тези видеа, просто да не се връзваме. Да се абстрахираме от ситуацията и да си кажем дали е възможно това нещо да се е случило? И дори да кликнеш - защо да давам достъп до някаква апликация, преди да видя видеото? Няма ли как да тръгне видеото автоматично Всички тези логически въпроси да си зададем, така че да не станем жертва", заяви Тулев.

"Използва се както фишинг имейл, който е съпроводен с обаждане, което обаче е направено чрез изкуствен интелект с deepfake запис на човека, който ви се обажда. Чрез изкуствен интелект могат да наподобят почти на 100% вашия глас. И ако хакерите ми изпратят имейл от ваше име и ми се обадят от телефона и номера с вашия глас да ми подтвърдят да направя действията, които са препоръчани вътре в имейла. Това са в момента новите типови измами", разясни той.

 

Целия разговор вижте във видеото.