Политика

Главчев: Необходими са действия от страна на българския парламент, за да има напредък със средствата по ПВУ

От Euronews България Euronews България
Dimitar Glavchev BGNES Снимка: БГНЕС

България ще поиска извънреден доклад за готовността си за Eврозоната, щом изпълни и последното условие. Това потвърди служебният премиер Димитър Главчев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на ЕС със страните от Персийския залив и за утрешния Европейски съвет, предаде БТА.

В момента, в който бъде изпълнен и четвъртият критерий за ценовата стабилност, ще бъдат поискани веднага извънредни доклади. Надяваме се, че до края на годината ще покрием и този критерий, каза Главчев.

Попитан дали може да се очаква напредък по въпроса със средствата по плана за икономическо възстановяване, премиерът отбеляза, че затова са необходими стъпки на Народното събрание. Първо трябва да бъдат променени решения на НС, за да може да се поиска промяна. Има договорки с Европейската комисия, но няма как да нарушим действащи решения на НС. Ако позволят народните представители, можем да пристъпим към реални действия с добър резултат, посочи той.

Главчев заяви, че действията за предотвратяване на изборни измами ще продължат до края на изборния ден. МВР реагира на всеки сигнал, в рамките на своите правомощия, съвместно с прокуратурата, и взима мерки. Тези действия ще продължат до последно, докато приключи изборният ден, каза премиерът.

Той отбеляза, че на днешната среща с лидерите на страните от Персийския залив акцентът е в задълбочаването на икономическите и търговските отношения, но най-вече за деескалация в Близкия изток. Попитан дали би използвал срещата за обсъждане на въпроса с българските заложници в региона, той посочи, че това не е подходящото място. По неговите думи българските институции не спират да правят всичко по силите си, за да могат да бъдат освободени двамата заложници. Всеки ден полагаме усилията в тази посока, но ситуацията е много деликатна, поясни премиерът.