Европа

Заради изменението на климата: Великобритания ще произвежда все по-добро вино, сочи проучване

От Euronews България Euronews България

Горещините във Великобритания се отразяват благоприятно на винопроизводството в страната. Според местни учени в следващите десетилетия Островът ще започне да произвежда вино, което може да се сравнява с това в едни от най-популярните региони в света, като това на френските региони Бургундия и Шампан.

Според учените температурите в Обединеното кралство може да се повишат с 1,4 градуса до 2040 година.

Обединеното кралство е успяло да произведе пенливи вина със стил, който е много подобен на този на Шампан. В някои части на страната геологията е подобна на тази в Шампан. Така че, има много прилики и климатът помага за съпоставките с френското производство.

проф. Стивън Дорлинг, Университет на Източна Англия

Гроздето в това лозе узрява по-бързо от всякога. Съдържанието на захар в плода се увеличава, което означава по-високо качество и повече съдържание на алкохол. Линда отглежда грозде от повече от 20 години. Заради топлото време тя очаква добра реколта.

Според винопроизводителя Линда Хауърд 2018-а е била много подобна по отношение на времето.

Имахме добро лято и вината бяха с прекрасен аромат. Алкохолните нива също бяха доста високи, не заради фотосинтезата, очевидно топлината и слънцето повишават нивата на захарта. За киселинността - не знам, богът на времето ще каже. Но има прилики с 2022-ра, сега имаме същите метеорологични условия.

Линда Хауърд, винопроизводител

През дългото горещо лято на 2018 г. Великобритания произведе рекордните над 15 млн. бутилки вино. Колкото по-горещо е навън, толкова по-малко се разболяват лозята, което означава по-голяма реколта и повече вино.