Общество

Гърция залага на алтернативни туристически дестинации и местната кухня

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Засега няма опасност от свръхтуризъм в Гърция, но масовият туризъм в пиковите периоди може да причини проблеми, смятат представители на сектора.

Те твърдят, че популярните дестинации трябва да бъдат регулирани по начин, който защитава околната среда, местните общности и самите туристи.

Круширал кораб на плажа Навагио на Закинтос привлича по 1.5 милиона туристи годишно.

Симела Тухтиду – Euronews, о-в Закинтос, Гърция

Устойчивостта на изключително популярни туристически дестинации е трудна задача. Един от най-ярките примери е плажът Навагио зад мен. Той беше затворен преди три години и сега гръцките власти търсят начини да защитят както кораба, така и плажа.

Туроператорите биха могли да популяризират алтернативни дестинации, но ще са необходими допълнителни места за настаняване и подходящата инфраструктура.

За нас е много важно да допринасяме за развитието на по-малките дестинации, за да балансираме "неравномерния" растеж на туризма. Това изисква по-голям риск от наша страна. Също така е и предизвикателство поради по-слабото предлагане на места за настаняване. Изисква се следване на инфраструктурата.

Войчех Скочински – изпълнителен директор на туристическа агенция "Грекос" от Полша

Гръцките хотелиери предлагат нова инициатива – "Гръцка закуска" – продукти от местни източници.

Увеличаваме доходите и устойчивостта на местната общност, тъй като тези продукти се произвеждат по правилата за устойчивост. Повечето са биопродукти.

Кристина Тетради – президент на Хотелиерската асоциация на остров Закинтос

2024-а ще бъде поредната рекордна година за Гърция. Очакванията са до нейния край страната да бъде посетена от 35 милиона туристи.