Европа

Започна разследване за масовото измиране на риби в река Одер

От Euronews България Euronews България

Климатична катастрофа заплашва река Одер, след като седмици наред рибари вадиха мъртва риба от водите ѝ. Полските власти подозират умишлено замърсяване на реката с химически отпадъци, но взети проби от водата не са показали наличие на живак.

В ход е операция по почистване и разследване, след като хиляди риби бяха изхвърлени мъртви в река Одер, течаща през Германия и Полша.

Рибите умират пред очите ми. Рибарите ще загубят поминъка си, а посетителите на нашия национален парк, които искат да се докоснат до дивата природа, ще изчезнат след няколко години. Може би ще има туристи, любопитни да видят екокатастрофата. 

Михаел Таутенхан, заместник-директор на национален парк Долината на Долен Одер

Одер е втората по големина река в Полша, издадени са предупреждения за екологична катастрофа, чието отстраняване може да отнеме години. Хората са призовани да стоят далеч от водата.

Моят ангажимент е не само да открия и накажа виновните, но и да минимизирам тези загуби възможно най-скоро и да възстановя първоначалното състояние на река Одер. Вярвам, че това ще се случи в кратки срокове. 

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Тестове са открили зашивени нива на сол във водата, но не и на живак. Полските власти подозират ушишлено замърсяване на реката с химически отпадъци. 

Според някои доклади, рибарите са вадили мъртва риба от седмици.