Свят

Далеч от талибаните: Момичета посещават тайни училища в Афганистан

От Euronews България Euronews България

Година след като талибаните в Афганистан завзеха властта, животът за жените в страната става все по-труден. Сега десетки момичета посещават тайни училища и рискуват да станат жертви на физическо насилие заради решението си.

Миналата година новата власт в Афганистан ограничи достъпа на жените до средно образование.

Момичетата в Афганистан се опитват да наваксат изоставането си от уроците в тайни училища в страната. И учители, и ученици поемат сериозни рискове. Едно от момичетата се страхува от собствения си брат, който е талибан и не ѝ позволява да учи. Затова посещава и мюсюлманско религиозно училище, където изучава исляма.

Сутрин ходя там, а следобед съм тук. Не искам брат ми да стане подозрителен. Ако не ходя в онова училище и не мога да отговоря на въпросите му, ще разбере какво правя.

Нафееса, ученичка

Момичетата често излизат от вкъщи часове по-рано, за да не привличат внимание и пристигат в училището по едно и също време. Когато ги попитат какво правят, отговарят, че се учат да шият.

Не искам да бъдат като мен, искам да имат по-добро бъдеще. Много непълнолетни са принудени да се омъжат, аз се омъжих на 12 години. Много се борих, за да ходя на училище, не искам и те да преминават през това.

Тамкин, учителка

Ислямът не забранява образованието на жените, но талибаните имат друго мнение по въпроса. Според тях жените трябва да се занимават само с домакинска работа.