Свят

Мохамед Халаф: Зауахири е имал закрила от талибаните

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Зауахири беше дясната ръка на Бин Ладен. Всъщност той е хирург, роден в Египет. През 1981 г. участва в атентата срещу бившия президент на Египет Садад. Тогава той беше заловен и осъден на няколко години затвор.

Това припомни в интервю за Euronews Bulgaria Мохамед Халаф, журналист и международен анализатор.

През това време той е бил в организацията „Ислямски джихад“, а след това се е присъединил към Ал Кайда. Той не притежава харизмата на Бин Ладен, нито неговата известност. Но той е бил един двигател в тази организация, идейната й сила. В последно време Зауахири започва сериозни опити за пресъздаване на различните ядра на Ал Кайда, допълни Халаф.

Зауахири има голям опит в това да бяга и да се крие и да създава новата организация на Ал Кайда. Американците през цялото време са опитвали да стигнат до него, но той все е успявал да се измъкне. Той през това време се е местел между Афганистан и Пакистан. Макар и да са напуснали Афганистан, американците водят разузнавателни операции. Преди няколко месеца генерал Майкъл Корел посети много държави в региона, защото американците имаха информация, че Ал Кайда създава нови центрове и имат закрила от талибаните. Затова американците са насочили вниманието си натам, каза международният анализатор.

 

От април месец те са знаели в коя къща живее.

Мохамед Халаф

По думите му, Зауахири е имал по-голяма роля в организирането на атентатите от 11 септември от Бин Ладен.

Талибаните са нарушили споразумението от Доха, където са обещали да не дават закрила на Ал Кайда. При тази операция се е видяло, че има нарушение на това споразумение. Закрилата на Зауахири му е дадена от вътрешния министър на Афганистан Хакани, който е от ръководителите на талибаните. С тази операция американците са показали, че могат да водят война и без да присъстват на място, каза още Халаф.

Вижте цялото интервю във видеото.