Европа

Украйна взема на прицел руските войници, стрелящи по АЕЦ „Запорожие“

От Euronews България Euronews България

Русия използва по „циничен начин“ Запорожката атомна централа като „прикритие“ за извършване на своите атаки. Обвинението отправи украинският президент Володимир Зеленски, докато двете воюващи страни продължават да си отправят взаимни обвинения за обстрели в района на завода.

Окупаторите се опитват да сплашат хората по изключително циничен начин, използвайки Запорожката атомна електроцентрала. Те всъщност се крият в централата, за да обстрелват Никопол и Манганец.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По думите на Зеленски руснаците извършват постоянни провокации с обстрел на територията на атомната централа и се опитват да насочат допълнителните си сили в тази посока, за да изнудват още повече Украйна и целия свободен свят.

Украинският държавен глава добави, че всички руски войници, които стрелят по или от Запорожката АЕЦ, ще бъдат взети на прицел от украинската армия и разузнавателни служби.

Москва твърди, че войските ѝ са поели пълен контрол над Пески, село в Донецка област – но Украйна отрича. Продължават боевете близо до Краматорск – ключов индустриален град в Донецка област, контролиран от украинските сили.

Там при тежък обстрел загинаха трима души и 15 бяха ранени.

Украйна се надява да си върне южния град Херсон, който Русия превзе в първите дни на войната, тя твърди, че е унищожила стратегически мост при своето контранастъпление.