Култура

България скърби за Кирил Маричков

От Euronews България Euronews България

Легендарният рок музикант Кирил Маричков почина вчера след тежък инцидент във врачанското село Селановци, където трябваше да излезе на сцената с "Фондацията". Изявата е била по повод събора на селото и последна за деня. На площада е имало около двеста души, които са очаквали с нетърпение да чуят любимите рок парчета на поколения българи.

Половин час преди началото на концерта, по сведения на очевидци, музикантите са били на сцената, настройвали са инструментите и са тествали звука. На сцената е бил и Кирил Маричков. В един момент той се спъва в кабел, залита и пада от метър височина. Удря си главата, а публиката замира в очакване да се изправи. Това обаче не се случва. Линейката пристига за седем минути, но музикантът издъхва на път за болницата, съобщи за медиите директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца д-р Галина Лещарска.

По случая е образувано досъдебно производство, поради което кметицата на село Селановци Росица Койнова отказа коментар. Организаторите на събора в селото изказват съболезнования на близките.

Отменени са всички последващи празнични прояви. 

Кирил Маричков е автор е на стотици песни, останали в съзнанието на милиони българи, композитор е на филмова музика, а през миналата година издаде и автобиографичната си книга "На прага на времето". Освен това той е известен и с активната си гражданска позиция.

Музиканти и общественици изразиха съболезнованията си и тъгата си след трагичната загуба.