Общество

Петър Киров, AirBG.info: През миналите години имаме трикратно увеличение над нормата за фини прахови частици

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Според доклад на СЗО 11 000 души у нас годишно умират заради мръсния въздух. Кои са основните замърсители и как можем да обърнем статистиката? В ефира на "Добро утро, Европа" говори Петър Киров от AirBG.info.

"Има изследвания, които показват натрупването на частиците в човешкия организъм и вследствие на това различни запушвания на кръвоносните съдове, което може да доведе до различни заболявания - на мозъка, на кръвоносната система, на белия дроб и други. Това са много опасни на пръв поглед незабележими натрупвания, но с времето и количеството, те довеждат до страшни последици на хората", разказа Петър Киров.

"Нашата инициатива има около 1500 станции. Около 600 станции са в София. Около 90% от тях непрекъснато работят и показват тревожни резултати, особено в есенно-зимния период. Тогава, когато хората започнат да използват твърди горива, тогава, когато се пълват определени атмосферни условия за задържане на въздуха, не е само мъглата, а просто липсата на вятър и безветрието, което кара да се задържи мръсният въздух на едно определено място, тогава става страшно. Не само в София, а и в цяла България на различни места. Особено такива градове, които са в котловини като Пловдив, София", подчерта той.

"За България мога да ви кажа, че данните са тревожни, защото през миналите години имахме двукратно и трикратно увеличение на нормата, особено за фините прахови частици с малкия размер - 2,5 микрона. Те са тези, които са опасни, а за съжаление от държавните станции само една успява и има апаратура, за да може да ги следи", сподели Киров.

Цялото интервю вижте във видеото.