Общество

Синдикалист: В България в момента няма орган или индикатори, които да мерят издръжката на живота

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Правителството в скоро време трябва да определи минималната заплата и линията на бедност за 2025 г. Страната ни има ангажимент да въведе в законодателството директивата на ЕС за адекватни минимални заплати. От страна на социалното министерство имаше заявки, че ще бъде предложена пенсионна реформа.

С въпроси трябва ли да бъде променена формулата за определяне на минималната заплата, необходими ли са промени в правилата за определяне размера на пенсиите и какво увеличение на заплатите в администрацията трябва да бъде заложено в бюджета за 2025 г. се обръщаме в ефира на "Euronews Bulgaria" към доц. Валери Апостолов от КТ "Подкрепа".

"Проблемът е, че в България в момента няма орган, няма индикатори, които да мерят издръжката на живота. И всъщност, това е нашето основно притеснение. Ние искаме да се създаде държавен орган, който да прави статистическо наблюдение и да въведе индикатори, които да бъдат обвързани с тази издръжка, защото в момента ние нямаме легална дефиниция на това какво е издръжка на живота", сподели доц. Апостолов.

"Много притестителен е бюджетът, който ще бъде предоставен до края на месеца. Финансовият министър обещава до 18 октоври да го препредстави. В този бюджет това, което се чу в общественото пространство, е, че приходната част ще бъде от 81,3 млрд. С почти 18 млрд. разходната част ще бъде по-висока, което означава, че грубо около 10% ще е дефицитът, а това ще ни отдалечи от критерите за Еврозоната", обясни той.

 

Целия разговор вижте във видеото.