Свят

Пренебрегнатата Америка: Къде не ходят кандидатите за президент на САЩ?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Последният път, когато кандидат за президент стъпи в Уокиган, беше, когато бившият президент Доналд Тръмп кацна на летището през 2020 г. Тогава той слезе от „Еър форс 1“, махна с ръка, веднага след това се качи в джип, с който си тръгна от Илинойс за да прекоси границата с Уисконсин.Причината: Уокиган не се намира в така наречените оспорвани щати. Той просто се намира близо до границата на такъв.Според местните жители техните проблеми „се губят в националния разговор“.

Причината не е толкова в кандидатите, колкото в антидемократичната избирателна колегия.

Мат Мъчоуски, жител на Уокиган

Сам Кънингам, бивш кмет на Уокиган, каза, че хората се чувстват забравени в града, който той нарича свой още от началното училище. Според него е ясно, че националният дневен ред дава предимство на някои щати пред други.

Вероятно си мислят: „Защо трябва да влагаме пари тук, когато те са необходими в тези щати, в които се водят битки? Дали се чувстваме пренебрегнати? Разбира се, че да се чувстваме.

Сам Кънингам, бивш кмет на Уокиган

65-годишната Маргарет Падила Караско, родена и израснала в градчето, пътува до Милуоки през август, за да види речта на Харис. Ако Харис посети Уокиган, Карраско знае къде е първото нясто където бия завела - в рушащите се къщи в южната част на града, в домовете за възрастни хора, където възрастните хора се борят да плащат сметките си, и в приюта за бездомни близо до дома ѝ.

Ако не отделите време за нас, тогава не очаквайте да гласуваме за вас. Трябва да ни чуете. Трябва да говорите с нас. Ако не можете дори да имате благоприличието да отделите време, да ни посетите, да поговорите с нас, тогава не, няма да гласуваме за вас.

Маргарет Падила Караско, жителка на Уокиган

Това е Уокиган, който повечето хора не виждат - каза пастор Джули Контрерас, докато порицава политиците, че използват летището на града само на път за Уисконсин, без да разговарят с избирателите там за техните трудности:

Нека знаят, че ви е грижа. Може би просто ще получите глас.

Джули Контерас, пастор