Политика

ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд за номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор (Обновена)

От Euronews България Euronews България

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще сезират Конституционния съд за Борислав Сарафов, който е номиниран от Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат. Това обявиха на брифинг от коалицията. Те ще търсят нужните 48 гласа подкрепа от всички формации в парламента. Изключение ще направят за депутатите около Делян Пеевски.

Не закъсня коментарът и на ГЕРБ за днешното предложение. За разлика от партньорите си в сглобката, те коментираха, че ВСС е пълноценен орган и може да взима решения.

 

Борислав Сарафов е единствената кандидатура за нов главен прокурор на България. Той беше номиниран от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

Според тримата членове на прокурорската колегия той има опит и професионални качества за позицията. За да получи поста, Сарафов трябва да събере 13 гласа "за" от пленума на ВСС. Днес беше последният срок за номинации. Сарафов изпълнява функциите на обвинител номер 1 от година и четири месеца. През юни миналата година Висшият съдебен съвет гласува отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това се случи близо месец след началото на процедурата, която започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради негово неуместно изказване.

Вижте още във видеото.