Политика

Изборът на главен прокурор: На 16 януари догодина, ако ВСС одобри датата

От Euronews България Euronews България

Избират главен прокурор на 16 януари следващата година. Това ще стане, ако пленумът на ВСС възобнови процедурата и одобри датата. Предложението е на Прокурорската колегия към ВСС.

На 12 септември тази година Пленумът на ВСС следва да измени и допълни правилата за избор на председател ВКС, председател на ВАС и главен прокурор. На второ място да възобнови процедурата, открита с решението на Пленума на ВСС и да приеме изменението на хронограмата.

Съобразно тази промяна на датите, на 19 септември, 26 септември, 3 и 10 октомври са четирите заседания за предложения за кандидатури за главен прокурор.

До 24 октомври кандидатите имат краен срок за представяне на концепция.

ВСС има задължение до 29 октомври да публикува концепцията и представените документи.

До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия по атестиране на конкурсите и професионалната етика трябва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите, които да бъдат обсъдени на 27 ноември на заседание на Прокурорската колегия.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушване на кандидатите, която трябва да е най-малко един месец преди провеждането на изслушването.

На 8 януари 2025 г. е крайният срок за представяне на становище и въпроси към кандидатите.

На 16 януари 2025 г. следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.

Решението не е окончателно и трябва да бъде гласувано на 12 септември.

 

Подробности вижте във видеото от Таня Байрактарова.