Европа

Зеленски подписа в Хърватия споразумение за сътрудничество в отбраната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски подписа в Хърватия с хърватския премиер Андрей Пленкович споразумение за дългосрочно сътрудничество и подкрепа между двете страни. Това е първото посещение на Зеленски в Хърватия от началото на войната в страната му.

Дубровник е домакин на среща на върха на балканските лидери, чиято цел е набирането на регионална подкрепа за Украйна в нейната борба за свобода и независимост. От българска страна участва служебният министър-председател Димитър Главчев.

От началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г Хърватия е отпуснала 11 пакета военна помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.

Зеленски заяви, че също така планира да обсъди сътрудничество по пътя на присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО с 12-те страни на срещата на върха, която е третата от този формат.

Този форум на върха последва срещата „Украйна-Югоизточна Европа“ в Тирана през февруари, на която Зеленски призова за по-голяма подкрепа за отбранителните способности на украинската армия.

Междувременно стана ясно, че срещата на Контактната група за Украйна в базата Рамщайн в Германия беше официално отменена. Причината е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Германия заради урагана „Милтън“.

В събота Байдън трябваше да присъства на срещата на върха за Украйна в Рамщайн, но подготовката на страната му за отговор на природното бедствие изискваше неговото оставане във Вашингтон.