Свят

Роберт Фицо обеща: Няма да позволи на Украйна да членува в НАТО

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Словашкият премиер Роберт Фицо обеща, че няма да позволи на Украйна да стане член на НАТО, докато е министър-председател. Това е пореден удар по стремежа на Киев да се присъедини към алианса на фона на продължаващата руска инвазия. Ръководителят на словашкото правителство изрази възгледите си по време на церемония в памет на войниците, паднали през Втората световна война.

Словашкият министър-председател смята, че войната трябва да бъде решена чрез дипломация, а не чрез бойни действия.

Вместо да се направи всичко възможно да се спре грохота на оръжията, ние чуваме гръмогласни аплодисменти, приветствия и често много важни материални решения, които само насърчават войната.

Роберт Фицо, министър-председател на Словакия

Фицо се противопоставя на европейските санкции срещу Русия и през май миналата година заяви, че съжалява, че не е могъл да отиде в Москва заедно с Виктор Орбан, за да се срещне с Владимир Путин.

А междувременно, пожарникари се опитват да овладеят големия пожар, който в момента обхваща петролна база в окупирания от Русия Крим. Това заявиха от Киев. Украинските въоръжени сили потвърдиха, че са изстреляли ракети по най-голямото петролно депо в региона, за да ударят стратегически гориво, използвано от Москва.

А руски ракети удариха няколко украински региона, убивайки четирима и ранявайки десетки. Украинските военновъздушни сили съобщиха в социалната медийна платформа Telegram, че в понеделник Русия е изстреляла балистични и управляеми ракети по няколко области, включително Сумска, Харковска и Киевска.