Свят

Марк Рюте застана начело на НАТО и заяви, че "няма търпение да започне работа"

От Euronews България Euronews България
NATO Rutte Stoltenberg AP Снимка: АП

Един от най-дългогодишните висши служители на НАТО, генералният секретар Йенс Столтенберг, се оттегли от поста си и предаде ръководството на бившия нидерландски министър-председател Марк Рюте, докато военният алианс се изправя пред някои от най-големите предизвикателства в историята си, съобщи АП.

Двамата мъже, които за първи път седнаха заедно на масата на НАТО преди 14 години като лидери на Норвегия и Нидерландия, се поздравиха сърдечно пред централата на алианса в Брюксел, преди да положат венец на загиналите военнослужещи, заобиколени от знамената на 32-те държави членки.

„Марк има перфектната подготовка, за да стане велик генерален секретар“, заяви видимо развълнуван Столтенберг, когато завърши десетилетието на поста.

„Той е бил министър-председател в продължение на 14 години и е ръководил четири различни коалиционни правителства, така че знае как да прави компромиси, да постига консенсус, а това са умения, които много се ценят тук, в НАТО“, каза Столтенберг.

Рюте заяви, че „няма търпение да започне работа“.

След като стотици служители на НАТО аплодираха двамата мъже, докато се придвижваха вътре в голямата зала, където се провеждат заседанията на Северноатлантическия съвет на ниво посланици, министри или лидери, Столтенберг помогна на своя наследник да започне работа, като му подари викингско чукче, което да използва, когато председателства заседанията.

Рюте заяви, че приоритетите му ще бъдат подкрепата на НАТО за Украйна, където войната продължава вече трета година, увеличаването на разходите за отбрана и укрепването на партньорствата, които алиансът е установил с други държави по света, особено в Азия и Близкия изток.

Рюте също така подчерта значението на запазването на силната трансатлантическа връзка между Съединените щати, Канада и Европа и изрази увереност, че ще може да работи добре с всеки, който бъде избран в Белия дом.