Свят

НАТО обучава съюзниците как да пазят енергийните източници от кибератаки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Възобновяемите енергийни източници са под особен вид заплаха като част от ескалираща хибридна война. Някои от технологиите са сравнително нови и това ги прави по-уязвими. А тази енергия е взета на прицел, тъй като дава възможност за постепенен отказ от руските изкопаеми горива. Jonkoping Energi в Швеция осигурява 40% от енергията за 186 000 души в региона – включително от водата, вятъра и слънцето.

А учението на НАТО Nordic Pine ("Северен бор") дава ценни знания на участващите страни да предотвратят хакерски и други хибридни атаки.

Нападателят е все по-усъвършенстван. Преди няколко години хората можеха да кажат: ние сме малки, няма да ни ударят днес. Системата, ботовете – те могат да засегнат всеки. Ако оставите системата си отворена без каквато и да е защитна стена, ще ви ударят за секунди.

Андерс Алгрен – експерт по сигурността

Кибератаките с използване на рансъмуер и дезинформация – както от държавни, така и от недържавни групи, са все по-често срещани като средство за удар по врага без пряко насилие на бойното поле.

Кибератаките в Украйна през 2015 г и на други места бяха основен сигнал за събуждане в сектора на възобновяемата енергия. НАТО и съюзниците се концентрират върху заплахата от хибридна война и нейното въздействие върху обществото.

Рансъмуеър е бизнес. Другото е зависимостта от електроенертията, навсякъде. Не можем без нея. Така че в този случай можете да нарушите функционирането на обществото, като саботирате електрическата система. И хората ще се уплашат, ще се запитат: „Какво се случва? Кога ще ни пуснат тока?“ Това е много добър начин да създадете хаос.

Андерс Алгрен – експерт по сигурността

Учението на НАТО е насочено към публичния и частния сектор. Заключението е, че предизвикателството на кибератаките се посреща най-добре с превенция и подготовка.

Ключът към това е комуникацията между правителствата, военните командвания, частния сектор и широката общественост.

За Euronews – Шона Мъри