Общество

Зам.-кметът по транспорт на София обеща на протестиращите бонусната система да бъде въведена тази година (Обновена)

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер
Ilian Pavlov BGNES Снимка: БГНЕС

„Нямаме спор с работещите, че бонусната система ще бъде въведена. Тя е изработена заедно със синдикатите, но предстои нейното обсъждане и калибриране спрямо обективните нужди и показатели. Категорично ще спазим ангажимента си и въвеждането ѝ може да се случи с актуализацията на бюджета, предвидена за ноември.“

Това заяви зам.-кметът по транспорт на София Илиян Павлов пред протестиращите служители от системата на градския транспорт.

Причината за протеста е неизпълнено споразумение за въвеждането на бонуси. Преди седмица Столичният общински съвет одобри 15 милиона лева за градския транспорт на София, с които да бъдат покрити задълженията на „Автотранспорт“ и „Електротранспорт“, но не одобри бонусна система за работещите в транспорта.

Подробности - от Рая Стоянова във видеото.

Планираният за днес протест на транспортните синдикати в София не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети. Това се казва в позиция на Столична община.

От там подчертават, че:

  • тази година заплатите в сектора са увеличени с 15%,
  • а крайният срок за въвеждане на бонусната система е до края на октомври, а не 1 октомври.

Този срок е съгласуван със синдикатите и отговаря на техните изисквания, за да се гарантира максимално ефективно прилагане на системата, пишат още от столичната управа. И допълват,че Държавата не е осигурила адекватно финансиране за компенсиране на разходите за градския транспорт, като само за текущата година се очакват държавни плащания в размер на около 50 млн. лв.

От "Московска" 33 призовават синдикалните организации и служителите в транспорта да не се поддават на политическо напрежение и предизборни манипулации.