Бизнес и технологии

Кремен Георгиев: Нужни са огромни инвестиции в "Топлофикация – София"

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Блокирането на сметката на "Топлофикация – София" няма да доведе до нищо, това не е решение на проблема. Ако се блокират сметките и в тях влизат някакви пари, да го приемем, но тези пари просто няма откъде да дойдат. Това каза е ефира на Euronews Bulgaria Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

 

Двата продукта, които „Топлофикация“ произвежда, на които трябва да разчита, защото това е нейната роля – това са топлинна и електрическа енергия. Когато съотношението на производството е 1:1 – колкото едното, толкова и другото, тогава нещата са наред.

Съотношението в "Топлофикация – София" по отношение на производството на топлинна към електроенергия обаче е 5:1, а всичко това води до изкривяване на бизнесмодела, обясни Георгиев. Според него останалите топлофикационни дружества са успели да постигнат правилно съотношение и благодарение на направени през годините инвестиции, каквито в "Топлофикация – София" няма. За да се постигнат такива резултати и в нея обаче, ще бъдат необходими огромни инвестиции.

„В подобна ситуация, за да е адекватна цената на топлинната енергия от гледна точка на дружеството, тя трябва да е 300 лв на мегават. Няма кой да го понесе“, коментира още Кремен Георгиев.

Целия разговор вижте във видеото.