Култура

14-о издание на ACT фестивала за свободен театър: Независимата сцена тълкува проблемите на деня

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В понеделник започва 14-ото издание на ACT фестивала за свободен театър. "Невъзможните разговори" е мотото му тази година. Ще бъде представена програма от българска и международна драматургия, съвременен танц и пърформанс. В студиото на "Добро утро, Европа" разказват Стефан Прохоров, директор на фестивала, и Ина Добрева, актриса.

"ACT фестивал за свободна театър ще се проведе за 14-и път. ACT фестивалът е на практика витрината на независимата сцена в страната. Това е фестивалът, форумът, който има за цел да представи разнообразието, богатството на свободната сцена и да я свърже професионално с нейите колеги от цял свят", сподели Стефан Прохоров.

"Независимият театър е този, който се произвежда на проектен принцип. Ние работим с подкрепата на институциите, фестивалът се организира с подкрепата и на Мистерство на културата, и на Столична община, и на множество приятели и партньори. Но ние работим на проектен принцип. Това означава, че ние не сме някъде на щат, не изпълняваме директни поръчки", допълни той.

 

Това е особеността на независимата сцена, че тя е актуална, че тя тълкува проблемите на деня и затова темата на фестивала е "Невъзможните разговори".

Стефан Прохоров, директор на ACT фестивала за свободен театър

 

"Искам да благодаря исключително за поканата на Асоциацията за свободен театър, тъй като това, което те правят, е много важна стъпка. Около свободния театър винаги витае думата "трудно", наистина е трудно. Прави се на мускули с много желание и любов от страна на артистите. Фестивалът е много важна крачка към това да се говори и за нашите проблеми, да се вижда колко е трудно, но и колко смислено е да го правим и заедно да сме единни. Предоставя се една много бутикова платформа за публиката, която има нестандартен вкус или просто е изморена от репертуарните театри", посочи Ирина Добрева.

 

Целия разговор вижте във видеото.