Свят

Командир на Хамас загина при израелски удар по Северен Ливан (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Livan (1)

Хамас съобщи за смъртта на един от своите командири и неговото семейство при израелски удар по палестински бежански лагер близо до Триполи в Северен Ливан, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Според палестинската групировка Саид Аталлах Али, съпругата му и две от дъщерите му са били убити при удара в лагера Бедави - първият в този регион от началото на войната в Ивицата Газа.

Хамас твърди, че от началото на конфликта с Израел най-малко 18 негови командири са били убити в Ливан.

 

Мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), която е разположена по границата между Израел и Ливан, днес обяви, че силите ѝ ще "останат на позициите си" въпреки искане от страна на израелската армия за "преместване на някои от тях", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изявление ЮНИФИЛ се казва, че на 30 септември израелската армия е поискала от мироопазващата мисия "да изтегли миротворците си от някои от позициите им" и я е информирала "за намерението си да извършва ограничени сухопътни набези в Ливан". "Въпреки това мироопазващите сили запазват присъствието си на всички места", се добавя в изявлението.

 

Хизбула и израелската армия водят боеве до южен ливански град

Ливанското шиитско движение Хизбула обвини израелската армия в опит за проникване в южния ливански град Одайсе.

Военизираната групировка допълни, че там се водят сражения.

По-рано експлозии избухнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут. Става въпрос за Бурж ал Барайне, Хуейфат и Харет Хрейк. Израелската армия бе призовала жителите на тези райони да се евакуират незабавно. При ударите е била атакувана централата на разузнаването на Хизбула. Има съобщения за поне 100 убити бойци на групировката в последните 24 часа.

Един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" – военното крило на радикалната палестинска групировка "Хамас", Саид Аталах е бил убит при израелски удар в Северен Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на близки до движението медии. Заедно с него в палестински бежански лагер в ливанския град Триполи са загинали и трима души от семейството му.

1400 ливанци намериха смъртта си, а още около 1.2 милиона бяха прогонени от домовете си, откакто Израел засили въздушната си кампания срещу Хизбула през септември.

Междувременно американската армия нанесе 15 удара по цели на хутите в Йемен. Мишени са били оръжейни системи, военни бази и друго оборудване, принадлежащо на подкрепяните от Иран бунтовници.

Според медии на хутите удари е имало по летището в пристанищния град Ходейда и в района на Катеиб, където има военна база, контролирана от бунтовниците. 

 

Нова група български граждани бяха евакуирани от Ливан

Нова група български граждани, които бяха изведени от Ливан, се прибра тази нощ. Това съобщават от външното ни министерство. Евакуацията е станала в тясна координация с посолството ни в Бейрут с българските и партньорски служби и съдействието на Канада. МВнР продължава работата по завръщането в България на нашите сънародници и техните семейства Установена е връзка с потърсилите съдействие, като се използват всички възможности за безопасното им прибиране, съобщават още от ведомството.